Policistični jajnici – uzročnik neplodnosti

Policistični jajnici (PCOS) – uzročnici neplodnosti

Policistični jajnici su, prema nekim člancima koje sam nedavno čitala, sve veći problem žena današnjice.

Ovaj hormonalni poremećaj ima za posljedicu izostanak ovulacije. U velikom broju slučajeva to može dovesti do neplodnosti. To je, ujedno, i najčešći uzrok neplodnosti žena.

Slikovni rezultat za pixabay policistični jajnici

Zbog hormonskog poremećaja, jajnik ne može raditi kako spada, a jajne stanice ne mogu pravilno dozrijevati.  S vremenom se u jajniku nakupi puno folikula pa se počne stvarati cista. S vremenom se oko jajnika počne stvarati i ovojnica koja remeti ovulaciju.

Sindrom policističnih jajnika može se javiti kod žena različite dobi. Nije ga uvijek lako prepoznati. Razlikuje se od žene do žene. Očituje se:

 • stalnim umorom
 • prekomjernom dlakavošću – naročito na licu, bradi, grudima
 • neredovitim mjesečnicama
 • izostankom ovulacije
 • aknama
 • depresijom
 • viškom estrogena
 • problemima sa spavanjem
 • gubitkom kose – muška ćelavost (izraženu više na tjemenu nego na sljepoočnom dijelu glave)
 • povećanjem jajnika
 • snažnim bolovima u donjem dijelu trbuha
 • pretilošću – izraženu u predjelu trbuha, dok su ramena uska, a noge tanke.

Karakterizira ga i povišen nivo muških hormona, posebno testosterona te otpornost na insulin.  Zbog toga su žene s ovim sindromom u većem riziku od dijabetesa.  Tu je još i  povišena razina lošeg i smanjena razina dobrog kolesterola.

Policistični jajnici – osobno iskustvo

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je, vjerojatno, uzrok ovog sindroma genetski čimbenik. U užoj i široj obitelji imam nekoliko primjera problema s neplodnošću.

Prije 35 godina ginekolog mi je rekao da je PCOS jedan od najblažih problema vezanih uz neplodnost.

No, moje se liječenje neplodnosti otegnulo na 15 godina. U tom periodu sam potrošila nebrojeno mnogo tableta i injekcija za poticanje ovulacije koje su mi izazivale i hiperstimulacije. Nakon nekog vremena sam, zbog učestale konzumacije, postala i Clomid rezistentna.

Osim bolnih raznih pretraga, tijekom tih 15 godina sam izbrojila i 11 “uspješnih” stimuliraih ciklusa. To znači da sam 11 puta “uspješno” odradila hormonalnu stimulaciju do kraja.

Mnogo puta je ta stimulacija bila prekinuta zbog neprimjerene reakcije organizma na lijekove – ili sam preburno ili nisam uopće reagirala na lijekove.

Lijekove sam, naravno, sama morala nabavljati i plaćati. Svaki postupak me je, tada, koštao oko 5 000 maraka (danas se to mjeri eurima).

Sama sam si davala injekcije intramuskularno (trbuh) više puta tijekom desetak dana. U tih 10 dana sam znala dobiti i po 10 kg koje sam, kasnije, teško skidala.

Nerijetko su mi liječnici, kao tromjesečnu terapiju u liječenju policističnih jajnika, prepisivali “skidanje kila” ili kontracepcijske pilule (kako bi doveli hormone u ravnotežu).

Nakon jedne intratubarne inseminacije dogodila se vanmaternična trudnoća nakon koje sam jedva preživjela – bila sam i klinički mrtva (prsnuo je jajovod u kojem se smjestilo oplođeno jajašce).

O bolovima tijekom  punkcije folikula za potrebe, kasnijih, izvantjelesnih oplodnji nema potrebe pričati.

Priča sa sretnim završetkom

U mariborskoj bolnici je, konačno, uspješno završila moja borba protiv neplodnosti. Zanijela sam blizance.  Jedan plod se podvukao pod miom i odumro te je prijetio pobačaj.

Kao starija prvorotkinja, carskim sam rezom postala majka… prvi put….nakon 15 godina liječenja steriliteta, a, nakon točno 2 godine i 3 mjeseca, i drugi put.

Danas sam na majka dvoje tinejđera – kćeri i sina. Nadam se da “policistična genetika” ovdje neće umiješati svoje prste!

Liječenje policističnih jajnika danas

Terapija zavisi od starosti pacijentice i njene želje za trudnoćom.

 a)   Policistični jajnici i žene koje ne žele rađati

Diet Snack Health Food Eating Nutrition Sl

Ukoliko je u pitanju mlada osoba koja ne želi rađati, osnovna terapija je redukcija tjelesne težine ako osoba ima problema s težinom, a zatim davanje oralnih kontraceptiva koji će spriječiti stvaranje novih cista na jajnicima.

 b)   Policistični jajnici i žene koje  žele rađati

Pokazalo se da su deblje žene, koje su imale taj sindrom, uspješno zatrudnjele nakon što su izgubile višak kilograma. Mršavljenje je jedna od strategija za borbu protiv te bolesti.

Žene koje žele rađati, također jedno vrijem troše kontraceptive. Željena trudnoća se postiže prekidom davanja oralnih kontraceptiva, najčešće u prva tri mjeseca po prekidu terapije. Stimulacija ovulacije tabletama (klomifen) kod 26% pacijentica dovodi do trudnoće.

Ukoliko nakon tromjesečne stimulacije ovulacije ne dođe do trudnoće, terapija je drugačija i ovulacija se postiže davanjem hormona u injekcijama.

addiction, aid, bottle

Bez obzira, žele li trudnoću ili ne, žene sa sindromom policističnih jajnika mogu spas potražiti u prirodnom lijeku od meda ili  dodatcima prehrani – Vital 5 Multi Maca. Ne mogu štetiti, mogu samo pomoći. Da sam za njih znala prije 33 godine, sigurno bih, najprije posegnula za njima. Ili ih koristila uz medikamente…

Povezana slika   Slikovni rezultat za forever living multi maca

Ako se ne počne liječiti, sindrom policističnih jajnika može dovesti do drugih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, karcinom endometrija ili srčane bolesti.

Ako vam je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, zamolite liječnika da provjeri stanje vaše štitnjače.

Iako se policistični jajnici ne mogu u potpunosti izliječiti, promjena načina života i odgovarajući tretmani mogu pomoći u liječenju neugodnih simptoma.

Preporuča se smanjenje unosa mliječnih namirnica (jogurta, vrhnja, svježih sireva, sladoleda, punomasnih sireva). Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim i zobenim, a vrhnje kokosovim mlijekom.

Slatke namirnice odgovorne su za brže nakupljanje masti koje povećavaju proizvodnju estrogena pa ih valja izbjegavati.

Simptomi PCOS-a se mogu ublažiti i povećanim unosom vitamina B kompleksa te dovoljan unos kalcija i vitamina D.

Ženama s ovim sindromom pomaže i detoksikacijski program jer najviše posla prilikom uklanjanja viška estrogena ima čistač organizma – jetra. Ako je ona preopterećena, smanjena je mogućnost izbacivanja viška estrogena.


Ako vam se svidio naš članak, podržite nas i podijelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama!

Unaprijed se zahvaljujemo!

Za više informacija posjetite moju naslovnicu.

Zahvaljujem što ste pročitali članak:

Policistični jajnici – uzročnici neplodnosti !


POJEDINAČNO NARUČIVANJE FOREVER PROIZVODA U HRVATSKOJ!

Proizvode možete naručiti na službenim stranicama kompanije Forever Living, klikom ovdje!
Ako želite naručiti pojedinačni proizvod (bez minimalne narudžbe), molimo Vas da nas kontaktirate ovdje, kako bismo dogovorili isporuku pojedinačnih proizvoda!

Kupujete li proizvode U IZNOSU VEĆEM OD  55 € – OSTVARUJETE 5% POPUSTA.

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!

 

UK USAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.