Aloe vera u stanu – Sve o uzgoju Aloe u kućnim uvjetima!

  Aloe vera u stanu –

razmnožavanje

Aloe vera u stanu – razmnožavanje se može vršiti pomoću lisnih reznica.  To je postao najčešći način razmnožavanja aloa vere u kućnim uvjetima.

Oštrim škarama  ili nožem trebate razdvojiti listove s dijelom stabljike.

Reznice se ostave  nekoliko dana “naglavačke” da se rez posuši (tjedan dana). Tada ih treba posaditi u novu teglicu,u mješavinu zemlje i pijeska (najviše pijeska u sredini lonca gdje stavljamo reznicu).

Nakon što reznicu dobro utisnemo u zemlju, potrebno ju je zaliti i ostaviti na toplom i svijetlom mjestu kako bi što prije došlo do ukorjenjivanja. Ukorjenjivanje aloa vere traje otprilike mjesec dana.

 Opezno sa  zalijevanjem u fazi ukorjenjivanja, kako ne bi došlo do  propadanja reznica.

Isti postupak je i kod razmnožavanja Aloe Vere u stanu putem mladica koje postojeća Aloe Vera otpusti pored glavnog korijena.

Potrebno je novu mladicu nježno izvaditi kako ne bi oštetili mladi korijen te ju presaditi u željenu posudu sa unaprijed pripremljenom zemljom.

 

 

 

 

Ako ste se odlučili uzgojiti aloe veru u vašem vrtu, klima koja joj najbolje odgovara je mediteranska. Voli mnogo svjetla, a podnosi i izravno sunce. Važno je da ju tijekom zime zaštitite pokrovom, kako je ne bi oštetila hladnoća zimskih dana.

 

 

Kako zalijevati aloe veru u stanu?

Za početak trebamo znati da se Aloe Vera zalijeva jednom tjedno, zimi jednom mjesečno! Možda vas je taj odgovor iznenadio s obzirom na to da listovi aloe vere sadrže 95% vode!

Od prečestog zalijevanja doći će do truljenja biljke jer ne podnosi puno vode i vlage. Iako mnogi misle da Aloe Vera, zbog svog izgleda i bodljikavih listova, pripada porodici kaktusa, ona zapravo pripada porodici ljiljana.

Aloe vera Barbadensis Miller je samo jedna od oko 400 različitih vrsta Aloa, od kojih većina potječe iz Južne Afrike. Najbolje ju je saditi u široku, i plitku posudu ispunjenu zemljom u koju možemo dodati kamenje.

Posuda mora imati rupice kako bi mogla otjecati voda i kako zalijevanje Vaše aloe vere ne bi bilo uzaludno. Višak vode iz tanjurića se treba redovno odliti.

Zemlja za sadnju mora biti prozračna u koju je poželjno umiješati pijesak. Presađivanje nije potrebno svake godine.

 

Biljku je najbolje postaviti na prozor koji se nalazi na južnoj ili istočnoj strani vašeg stana ili kuće.

Vrlo važnu ulogu u uzgoju Aloe Vera u stanu ima temperatura na kojoj ju držite.

U proljetnom periodu, Vašu aloe veru u stanu možete prihraniti gnojivom bogatim fosforom kako bi potaknuli cvatnju. Ako je uzgajate radi hranjivih sastojaka, uputno je koristiti organska gnojiva.

 

Aloe vera voli toplo vrijeme i sunčevu svjetlost. Ako ju držite vani, obavezno ju tijekom zime unesite u zatvoreni i grijani prostor. Idealna temperatura tijekom dana je između 20 i 24 °C, dok je u večernjim satima optimalna temperatura od 10 do 24 °C.

Znanstvenici su dokazali da količina gela, veličina biljke i dužina listova su u proporcionalnoj vezi s količinom svjetlosti koja je biljka primila. Temperatura zimi na bi smjela pasti ispod 10oC.

Aloe vera u stanu može živjeti i do 12 godina. Već nakon četiri godine spremna je za branje. Ono se odvija tako da se svaka dva mjeseca odstrane tri do četiri krajnja lista.

Listove treba rezati pri stabljici biljke tako da ukupna količina gela ostane u listu.

Važno je oprezno rukovati s odrezanim listovima kako se ne bi oštetili i na taj način omogućio ulazak bakterijama.

Zašto uzgajati aloe veru?

 

Mnogi ovu biljku uzgajaju kako bi od nje radili Aloe Vera gel.

Taj gel je dobro sredstvo za čišćenje organizma i brzo djeluje.

Često se preporučuje kao dodatak prehrani osobama koje imaju problema s imunitetom te različitim oblicima tumora (više o utjecaju aloe vere na tumore, pročitajte u članku Otac Romano Zaga)

Aloe Vera gel povećava otpornost i odličan je imunobuster.

 

 

 

Aloe vera u stanu – Nadamo se da smo Vam barem malo razjasnili kako postupiti sa ovom čudesnom i ljekovitom biljkom i da ćete postati sretan vlasnik ove nevjerojatne biljke iz porodice ljiljana.

Kada vaša Aloe Vera Izraste dovoljno velika, slijedite upute u video prilogu u nastavki i izradite prirodni Aloe Vera Gel.Ako vam se svidio naš članak, podržite nas i podijelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama!

Unaprijed se zahvaljujemo!

 

Za više informacija posjetite moju naslovnicu.

 

Zahvaljujem što ste pročitali članak:

Aloe vera u stanu – Sve o uzgoju Aloe u kućnim uvjetima!

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!

 

UK USAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

1 Komentar
  1. […] Za recept se preporučuje aloa arborescens (iznad 3 godine starosti) koja je mnogo bolja i jača vrsta nego aloe vera. Pokušaj pronaći ovu vrstu jer uspijeva i kod nas, čak i u posudama u kućama. […]

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.